Aktivering og Berigelse

Aktivering og berigelse

 Berigelse af dyr i fangenskab har til formål at "fortrylle" omgivelserne i dyrenes miljø, så dyrene har mulighed for at kunne udføre deres naturlige adfærd og få opfyldt deres biologiske behov.


 Målet med at tilbyde ændringer i et dyrs miljø er, at dyret har mulighed for at kunne vælge.  At kunne vælge mellem flere forskellige aktiviteter som fremmer dyrets naturlige adfærd og ikke mindst den artsspecifikke adfærd der findes indefor de forskellige dyrearter.

I processen omkring planlægning og implementering af aktivering og berigelse er det vigtigt at have med sig, at alle individer er forskellige - hvad der er en fordel og gavnligt for det ene dyr betyder ikke at dette nødvendigvis også er fordelagtigt for et andet dyr, heller ikke om det er samme art.


Aktivering og berigelse er en del af ethvert fornuftigt og sundt dyreholds optimale pasningsprogram. Det er ikke noget man blot gør om der findes penge - eller hvis der er tid til overs.


Aktivering og berigelse er sammen med andre managementmæssige perspektiver omkring hold af dyr i fangenskab, med til at skabe en bedre hverdag med flere muligheder, og dermed øge niveauet for vores dyrs velbefindene i fangeskab.


Berigelsesplaner bør være holististe og berøres af 5 forskellige kategorier:

social berigelse

kognitiv berigelse

fysisk berigelse

føde berigelse

berigelse af dyrets forskellige sanserAktivering- og berigelsesplaner skal være målrettede. Målene bør være specificeret for det enkelte dyr eller dyrearter og udfra dette udvikles strategier og skemaer. Berigelsesplaner bør evalueres løbende og ændres hvis ikke de opfylder målene. Metoderne som vi anvender til dette kan variere men hele processen omkring implementering af aktiverings- og berigelsesplaner bør være struktureret og indeholde følgende:


mål

planlægning

implementering

dokumentering

evaluering

ændringer i planen, hvordan kommer vi videre?
Behøver du og din virksomhed hjælp til implementering af ovenstående eller ønsker inspiration og idéer udefra? Kontakt os gerne for en uforpligtende samtale eller om mulige løsningsmodeller. 

AniZooMa

Fødeberigelse. Løve der arbejder for at få sin føde.